İlyas Temel ŞAFAK

Öğretim Görevlisi

GEBZE NEDEN HEP KÜÇÜLTÜLDÜ?

GEBZE NEDEN HEP KÜÇÜLTÜLDÜ?

2021 yılı sonundaki verilere göre 399.558 nüfus ile Kocaeli’nin en büyük ilçesi olan Gebze’nin, 2008 yılında yapılan düzenleme ile ilçeye dönüştürülen Çayırova (114.825), Darıca (219.546) ve Dilovası (51.866)’nın da nüfuslarını dikkate aldığımızda yaklaşık sekiz yüz bin nüfuslu, il olmaya aday kocaman bir ilçe olduğunu değerlendirebiliriz. 

Gebze’nin idari yapısıyla ilgili geçmişten bazı bilgileri haber içeriği olarak daha önce paylaşmıştım. Bu yazıda; 1936 yılında Gebze kazasına bağlı iken müstakil belediye olan, 1954’te Kartal’a, 1987’de Pendik’e bağlanan ve 1992 yılında ilçe olarak idari yapısını oluşturan Tuzla başta olmak üzere, yine bugün Tuzla’nın mahallesi olan Aydınlı, Orhanlı ve Tepeören halkının Kartal’a bağlanmak istediklerinin yer aldığı 08 Ocak 1940 tarihli Akşam Gazetesi’nden bir haberi sizlerle paylaşacağım.
“Zamanında Gebze’ye bağlı olan bu dört köy, halen Gebze’ye bağlı belde veya mahalle olsaydı ve ilçeye dönüştürülen Çayırova, Darıca ve Dilovası da beldelerimiz olarak kalsaydı, bir milyonu aşan nüfusumuz ile bugün Türkiye’nin illeri arasında olabilir miydik?” diye de düşünmeden geçemiyor insan!
***

“Dört Köy – Halk Gebzeden ayrılarak Kartal kazasına bağlanmalarını istiyor”

“Kocaeli vilayetinin Gebze kazasına bağlı Tuzla, Aydınlı, Orhanlı Teperen (Tepeören) köylerinin halkı, umumiyetle çiftçilik ve bahçıvanlıkla geçinirler. Bu köylerde yetişen mahsuller, ötedenberi Kartaldaki sebze piyasasına getirilip satılmakta ve buradan Adalara, Kadıköyüne ve tren güzergâhındaki diğer sayfiye yerlerine sevkedilmektedirler.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Loading